דרשה לפרשת תשובה – ד"ר שי דותן

יש לנו חלום

 

היום לפני חמישים שנה ב-28 לאוגוסט 1963 עמד פעיל זכויות האדם האמריקאי מרטין לותר קינג לפני קהל של רבע מליון איש ליד האנדרטה לזכרו של לינקולן בושינגטון ונאם את מה שהפך לאחד הנאומים הידועים בהיסטוריה. הנאום התפרסם לא רק זכות מלאכת המחשבת הרטורית ומשנתו החשובה של מרטין לותר קינג אלא בזכות קטע אחד קצר.

 

ברגע אחד נשמע קריאה נרגשת מהקהל Tell them about the dream Martin, תספר להם על החלום! מרטין לותר קינג הניח את הדף בצד ואילתר – I have a dream, יש לי חלום, חלום על צדק, על שיוויון על אחווה. חלום על אומה שמגשימה את הערכים שבזכותם קמה ושעליהם נלחמה.

 

היום אנו מציינים את שבת שובה, שבת שמוקדשת לחשבון נפש, להכנה לשינוי לקראת השנה החדשה, זה הזמן שלנו לחלום. אבל למה בכלל להשתמש במונח חלום, כדי לתאר חזון, תכנון לעתיד או החלטה חשובה. האם יש בכלל קשר בין הפעילות המוחית שלנו במהלך שנת הלילה לבין החלום שמרטין לותר קינג דיבר עליו?

 

ככל הנראה בתקופת הנביאים רבים חשבו שהאל מתגלה לאדם בזמן החלום. זה מעלה את השאלה האם חלומות יכולים להיות בסיס לנבואה או שאלוהים צריך להתגלות לאדם בשעה של ערות ובצורה שאינה משתמעת לשתי פנים. כאשר אומר הנביא ירמיה (כג, כח) הנביא אשר איתו חלום יספר חלום ואשר דברי איתו יספר דברי אמת, נדמה כי פירוש הדברים הוא שחלום איננו מכיל את דברי האל. אך מצד שני ישנם חלומות שהייתה להם משמעות רבה ותוכן נבואי היכול ללמד על העתיד, חלום המלאכים של יעקב, חלומותיו של יוסף ואפילו חלומות פרעה ושריו שיוסף פירש. איך ניישב את הסתירה הזו.

 

בעיני הפתרון הוא כזה – לעתים אלוהים פונה לנביא באופן ישיר ואז הוא מתבטא באופן ברור ובהיר לחלוטין ובשעת ערות. לעתים אלוהים שולח מסר מוצפן במהלך החלום, מכיוון שהמסר הזה מוצפן אדם רגיל איננו יכול לפרש אותו ולדעת מה משמעותו, רק נביא מצויד במפתח הפרשני שמאפשר לפרש את החלום ולזהות את תוכנו האמיתי. החלומות המוצפנים משודרים אם תרצו בתדר פתוח ויכולים להגיע גם לאנשים שאין בהם זיק של נבואה. ההשראה הנבואית היא אם כן לא במהלך החלום עצמו אלא במפתח הפרשני הנמצא בידי הנביא לבדו.

 

הניתוח הזה משתלב בתיאור המודרני של מהות החלום מבית מדרשו של פרויד. התפיסה של פרויד היא שהחלומות מבוססים על ארועים שארעו בעבר ואינם יכולים לתת מידע חדש על העתיד. החלום הוא לרוב הבעת משאלה של החולם שעוברת עיבוד והסתרה באופן שמחליף מסרים ברורים בסמלים שמשמעותם לא ברורה לעתים לחולם במהלך החלום עצמו. בשלב של ערות כל בני האדם קולטים רשמים מסביבתם ומנתחים אותם באופן רציונלי. אבל מכיוון שבשעת ערות רוב בני האדם מפחדים, חושבים יותר מדי או מחפשים צידוקים הם לא מסוגלים לקלוט את תפקידם ההיסטורי בשעת ערות אבל נחשפים אליו בשעת חלום.

 

אך גם בשעת החלום האדם שאיננו נביא איננו מסוגל להתמודד עם המסר שהוא מקבל. הנביא הוא אדם שיש לו האומץ והחזון לקחת את הרשמים הללו ולקרוא בהם את רצון האל ולאחר מכן להפוך אותם למציאות. נביא יכול לקבל רשמים מאדם חולם אחר ובאמצעות החשיבה המעמיקה שלו להסיק מהם את רצון האל.

 

כך לדוגמא החלום של פרעה הפרות הרעות והפרות טובות הבשר הוא עיבוד של עובדות שפרעה מודע אליהם מכוח תפקידו הרם. עובדות על מצב החקלאות במצרים, על המצב הגיאופוליטי באזור וכדומה. יוסף ששהה באותו זמן בכלא לא היה יכול להיות מודע לעובדות הללו. פרעה לא הבין את הצורך להיערך לשנות הרעב בשעת ערות וכלל לא הבין את פירושו של החלום. יוסף לעומת זאת יכול היה להבין את העובדות הללו גם לאחר שעברו עיבוד לשפת החלום ולהסיק מתוכן את רצון האל.

 

שנה חדשה היא הזדמנות לחלומות חדשים, מי שחולם ולוחם כדי שחלומותיו יתגשמו גם יצליח. בנאומו של מרטין לותר קינג הוא הזכיר את הנשיא האמריקאי הגדול לינקולן שהשקיף עליו מהאנדרטה שלו. סבא שלי חינך את אימא שלי לאור האמרה המפורסמת של לינקולן – מי שיודע מה שהוא רוצה, כולם מפנים לו את הדרך. בזכות דרך החשיבה הזו אנחנו עומדים כאן היום, בבניין חדש ויכולים לחלום על עתיד טוב יותר.

 

מאחורי צילו של לינקולן עמדו צילו של משחרר עבדים גדול עוד יותר, הגדול ביותר בהיסטוריה – הלא הוא משה רבינו. כשמשה הולך למות בהר נבו פונה אליו אלוהים במילים "בעצם היום הזה… עלה על הר העברים הזה הר נבו". רש"י מסביר שעוד פעמיים במקרא מופיע הביטוי הזה – כשנח בא אל התיבה וכשבני ישראל יצאו במצרים. משה לא פחד להוציא את ישראל ממצרים בחצי היום למול כל צבא מצרים, ממש כשם שנח בשעתו לא פחד לעלות לתבה מול חרונם של אנשי דור המבול. בסופה של פרשת האזינו לא משה לא מפחד למות בדרך שצוותה עליה, הוא יודע שאיש איננו יכול לעצור בעדו ובעד החלום שלו.

 

שנה חדשה היא הזדמנות חדשה לחלום. בשנה החדשה הזו יש לנו חלום, להפוך את הבניין הזה לאבן שואבת לכל תאב דעת, אוהב ספר ואוהב אדם בישראל. יש לנו חלום, להקים קהילה חזקה שתתרום ותסייע לכל מי שזקוק לעזרתנו ותסביר פנים לכל הבא בשעריה. בשנה החדשה הזו יש לנו חלום.

 

 

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s